International Women's Day:No More Violence

2014-03-08 20:10

 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μια μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας .Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909με προτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υοθετήθηκεδυο χρόνια αργότερα απο τη Σοσιαλιστική Διεθνή .

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων. Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί την εμπειρία του βιασμού, της ενδοοικογενειακής βίας, των αναγκαστικών γάμων, της σεξουαλική εκμετάλλευση αλλά και άλλες μορφές βίας και κακοποίησης κάθε χρόνο. Οι γυναίκες στη σύγχρονη εποχή εκτος απο θύματα σεξιστικών επιθέσεων γίνονται και θύματα θύματα επιθέσεων ρατσιστικών φαινομένων για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Δεν είναι μόνο η βία που αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά επίσης τα φαινόμενα που στηρίζονται στις διακρίσεις με βάση το φύλο, αποτελούν και αυτά με τη σειρά τους εμπόδια στις προσπάθειες των γυναικών για κατοχύρωση πραγματικής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων και την ευκαιρία να συμμετέχουν πλήρως στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή.

Η βία προσβάλλει τις γυναίκες από όλα τα είδη των υποβάθρων και όλων των ηλικιών. Μπορεί να συμβεί στο χώρο εργασίας, στο δρόμο ή στο σπίτι. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές βίας όπως αναφέρονται ακουλούθως :

  • Συναισθηματική κακοποίηση
  • Η εμπορία ανθρώπων
  • Βία του ιδίου φύλου
  • Σεξουαλική κακοποίηση και  κατάχρηση
  •  Καταδίωξη
  • Η βία κατά των μεταναστών και προσφύγων γυναικών
  •  Η βία κατά των γυναικών στην εργασία
  •  Η βία κατά των γυναικών με αναπηρία


Μερικές φορές, οι γυναίκες δέχονται επίθεση από αγνώστους, αλλά πιο συχνά τραυματίζονται από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους, όπως ένα σύζυγο ή τον σύντροφό. Είτε δέχεστε επίθεση από ένα ξένο ή κακομεταχείριση από έναν εταίρο, η βία και η κακοποίηση μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες. Γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί ή είναι θύματα επίθεση, μπορεί να αισθάνονται τρομερά φοβισμένες, σύγχυση, σοκαρισμένες, θυμωμένες, ή συναισθηματικά μουδιασμένες. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, και όλα αυτά τα συναισθήματα είναι φυσικά.Τα άτομα βιώνουν κακοποίηση ή μια επίθεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των μετα-τραυματικού στρες, η κατάθλιψη και το άγχος. Εάν έχετε βιώσει τη βία, ένας επαγγελματίας της ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει. Ένας σύμβουλος ή θεραπευτής μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να ασχοληθεί με τα συναισθήματα σας, να χτίσουν τον αυτοσεβασμό, και να αναπτύξουν δεξιότητες αντιμετώπισης. Μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας για το όνομα ενός θεραπευτή.

 

Η βία δεν βλάπτει μόνο το πρόσωπο που το έχει βιώσει . Πονάει το σύνολο της κοινότητας . Μάθετε τους τρόπους που μπορείτε να εργαστείτε για να βοηθήσουν στον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών . Εδώ είναι μερικές προτάσεις :
 

  • Καλέστε την αστυνομία αν δείτε ή ακούσετε απόδειξη της ενδοοικογενειακής βίας .
  • Υποστηρίξτε ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας που μπορεί να είναι σε μια καταχρηστική σχέση .
  • Γίνε εθελοντής σε ένα τοπικό καταφύγιο ενδοοικογενειακή βία ή άλλη οργάνωση που βοηθά τους επιζώντες ή εργάζεται για την πρόληψη της βίας
  • Διδάξτε στα παιδιά σας να φέρονται στους άλλους όπως θα θέλαμε να μας αντιμετωπίζουν .
  • Γίνετε ένας ακτιβιστής . Συμμετοχή σε μια εκδήλωση κατά της βίας και της ενδοοικογενειακής βίας και των προγραμμάτων πρόληψης της βίας .
  • Ασχοληθείτε με τα προγράμματα που διδάσκουν έφηβοι για υγιείς σχέσεις και ρωτήστε σχετικά με τις πολιτικές και τα προγράμματα κατά της βίας στην εργασία και το σχολείο .
  •  Στη δουλειά , ρωτήστε σχετικά με τις πολιτικές που ασχολούνται με τη σεξουαλική παρενόχληση , για παράδειγμα.

 

 

jeepakias

 

 

Πηγή :. https://www.womenshealth.gov/violence-against-women/index.html#carouselNext 

https://xnet.kp.org/domesticviolence/silentwitness/stories/index.html